Ditt första företag

Har du kommit en bit i funderingsstadiet och bestämt dig för att det är dags att skapa ditt eget företag? Då dyker det alltid upp tusentals frågor. Det har inte tid att besvara så många, men vi kan försöka reda ut de två vanligaste funderingarna. 

Vilken typ av företag

Man kan skapa enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Vilken man väljer beror på egna preferenser, det finns ingen strikt guide som bestämmer vilken bolagstyp man ska ha. Det man dock ska tänka på är att en enskild firma är enklast och snabbast att starta. Ett handelsbolag kräver åtminstone två delägare (båda behöver dock inta vara med och styra företaget) och man är personligt ansvarig för företagets skulder och ekonomi.

Alternativt öppnar man ett aktiebolag där man inte behöver blanda i sin personliga ekonomi i företaget, men istället är det krav på att man måste ha ett minsta kapital på 50 000 kronor. Om man inte har dessa pengar finns det möjlighet att ta ett snabblån för att komma gång och betala av det allteftersom det går framår för företaget. Se dock alltid till att du kan betala tillbaka, vare sig om företaget går bra eller dåligt. 

Lokal

En del företag behöver en lokal, medan andra kan man sköta hemifrån om man så vill. Att ta beslutet att arbeta från hemmet kan kännas lockande, men det kräver god självdisciplin och en bra arbetsmiljö. Man kan inte jonglera sitt första företag om man måste ta hand om barnen samtidigt eller om man inte har en bra plats att arbeta på. 

Behöver man en lokal kan man fråga sig hur viktigt det är att lokalen är på en strategisk plats. Har man en webbutik kan lagret ligger vartsomhelst och man kan komma undan billigt genom att hyra en lokal utanför stadskärnan. Har man kombinerat butik och lager vill man så klart att kunderna ska hitta en och då behöver man betala mer i hyra för att få en bra lokal.