Företag på nätet - då och nu

Företagssajter har verkligen genomgått en stor förändring sedan internets födelse. Tack vare nya verktyg och snabbare datorer, har man lyckats göra sajter interaktiva, snygga och specialanpassade till företag och bransch. För att visa lite tydligare vad vi menar, har vi valt ut ett antal stora företag nedan och presenterar en screeshot från företagets start, till hur sajten ser ut idag. 

POKERSTARS

För dem som inte är välbevandrad inom spel- och pokerbranschen, kanske det låter obekant. Men faktum är att PokerStars är den största pokersajten på nätet och de har varit med sedan tidiga 2000-talet. Dock får man erkänna att det skett en del förändringar i upplägg och utseende. Som vi ser nedan, detta är en screenshot på hur sajten såg ut 2003:

 

Färgschemat är inte det man förväntar sig av ett high-tech-pokerrum och visar tydligt upp det som är fokuset på sajten med röda, stora bokstäver. En sak som de hållit fast vid är att man ska ladda ned och installera deras programvara. I det här skedet kan man säga att sajten är mer som en guidebok än en sajt att spela på. 

Om vi sedan tittar på hur sajten ser ut idag, är det svårt att tänka att det är samma företag: 

Idag har man skalat ned textmängden för att göra det lättare att få översikt över sajten, man fokuserar hellre på berättande bilder och en smart menyrad i toppen. En annan stor skillnaden är utbudet: tidigare var PokerStars bara om poker men numera erbjuder de äve casino och betting.

AMAZON

Sajten som erövrat hela världen, Amazon erbjuder varor mellan himmel och jord. Här hittar du allt du kan tänkas behöva och utbudet har sannerligen växt med tiden. Deras strömlinjeformade design har dock inte varit självklar sedan start. Titta på deras sajt från 2000: 

Här har man inte lika många kategorier men försöker täcka alla baser. Det finns flera menyrader, vilket gör sajten lite förvirrande och den är uppbyggd med endast grundläggande element. 

Går man vidare och ser på sajten idag, kan man gott och väl säga att saker och ting är annorlunda: 

Precis som med PokerStars, har Amazon valt att tona ned startsida och fokusera på att visa upp bilder och en nättare menyrad. Här uppmuntras man hellre att söka efter produkten man är ute efter, istället för att bläddra igenom kategorier och menyrader. Och tack vare att deras sökfunktion fungerar bra, är det mycket effektivare för kunden och ger snyggare utseende. 

KUNGAHUSET

Kungahuset var lite sen med internet, de fick inte en bra sajt förrän 2005. Men de har ändå påverkats av webdesignutvecklingen. Se hur sajten såg ut 1 år efter den lanserats:

Det första som slår än är hur smal sajten är. Den är inte skapad för stora dataskärmar utan försöker ta så liten plats som möjligt. Sajten framstår som väldigt smal och innehållsfattig. Men designen känns i övrigt helt okej. 

Ta sedan en titt på sajten idag: 

Den är forfarande smal, men nu är den åtmistone centrerad. Man får nästan intrycket att det är en tidning man läser, inte en hel sajt. De har också infört fler bildelement vilket ger ett snyggare utseende. Det känns också passande att inkludera språkalternativ i toppen av sidan, det är trots allt inte bara svenskar som är intresserad av landets kungafamilj. 

ELLOS

En av de tidigaste webshopparna på nätet var Ellos som först agera genom Torget, Sveriges största (och i början enda) arbetsplats. De tog emot beställningar över nätet redan 1998 men det tog några år innan de slet sig fri från Torget och blev sin egen sajt, med egen adress. Så här såg sajten ut 2003: 

Igen så var sajten väldigt smal eftesom skärmarna var mindre. Här har man också inte tänkt så mycket på ett passande typsnitt. De har fått ett typsnitt som påminner mer om IT- och dataverksamhet än kläder och mode. Här kunde man bara bläddra i katalogerna och man ville helst att man skulle beställa hem katalogen istället för att handla på nätet. 

Men idag är det annorlunda: 

Här är det lätt och smidigt att handla online. Man visar upp kläder i olika miljöer för att frammana känslor och behov. Går man vidare in på sajten får man en utökad meny med kategorier och sökalternativ. Vet man vad man är ute efter har Ellos även en bra sökfunktion som man kan använda för att hitta ett nytt favoritplagg så snabbt som möjligt.