Starta företag online

Modekläder, strumpor, skor, inredning och andra saker, nu kan i princip allt säljas på webben. Så därför är det många som funderar på att starta webbhandel, på egen hand eller tillsammans med andra. E-handeln växer snabbt och även som småföretagare kan du vara med på den här marknaden genom att starta en webbutik.

  • För att nå ut till nya kunder med din nuvarande verksamhet
  • Genom att samarbeta med andra företag och sälja era produkter under gemensamt varumärke
  • Genom att styra om ditt nuvarande företag till att endast sälja på nätet Men kom ihåg, en webbutik kräver lika mycket tid och engagemang som en riktig butik.

Gör en affärsplan

Bestäm din huvudstrategi, varför ska kunderna vilja handla i din webbutik? Är det sortimentet? Priset eller servicen? Eller helt enkelt för att du är kunnig och specialiserad inom ditt område? Det finns redan mängder av stora butiker på nätet, så som liten handlare är det svårt att konkurrera med priset.

Välj rätt plattform

Det är viktigt att välja rätt teknisk plattform. Om du tänkt börja i mindre skala kan kanske en enklare variant vara bra att starta med, det går att få en komplett webbutik inklusive betalsystem från några hundra kronor i månaden. Det viktigaste är att direkt fundera på hur du ska nå dina kunder och få besökare till sajten.

Erbjud säker betalning

Kunderna måste kunna betala både med kort och faktura. Ger du bara det ena alternativet så kommer du att tappa försäljning. Exempel på de som kan hjälpa dig med det är Payex, Klarna, Nets och Payson.

Syns du inte så finns du inte

Det vanligaste nybörjarfelet är att glömma marknadsföringen. Du kan ha en fin webbutik med fantastiskt sortiment, men om ingen vet att du finns så säljer du inget ändå. Ett bra och billigt sätt att marknadsföra din butik är på sociala medier, som Facebook och Twitter, men även via bloggar.

Håll sortimentet fräscht

Se till att få en snygg och lockande exponering av dina varor och använd de designmallar som finns. Komplettera hela tiden med nya varor så att sajten känns levande, ju större delar av ditt sortiment du lagt in desto bättre.

Håll kunderna nöjda

Det är viktigt att besökarna känner förtroende för ditt företag, så att de vågar genomföra sitt köp. Ett bra sätt att skapa det är att ha tydliga kontaktuppgifter som telefonnummer och email-adress och att du dessutom svarar när du blir kontaktad.

Det tar tid att få igång en webbutik

Själva sajten kan du teoretiskt få att fungera inom några dagar, men du ska även lägga in alla dina produkter, få igång marknadsföringen och göra klart avtal för kortbetalningar. Räkna med 3-6 månader sedan du valt teknisk plattform.

Men som sagt, din nätbutik kräver lika mycket engagemang, resurser och kärlek som en traditionell butik.